Pigios ir "draugiškos" valymo, skalbimo ir priežiūros priemonės

Netyčia radusi kažkokį straipsnį apie naturalias mūsų namų valymo priemones "užsikabinau" ir prisiiėškojau daugybę būdų, kaip...


Netyčia radusi kažkokį straipsnį apie naturalias mūsų namų valymo priemones "užsikabinau" ir prisiiėškojau daugybę būdų, kaip kelių buityje naudojamų priemonių pagalba išsivalyti visus namo kampelius, atsikratyti bjaurių dėmių, pasigaminti ne ka prasčiau už "kvepiančius", brangius analogus skalbiančią skalbimo priemonę, atsikratyti nepageidaujamų gyventojų, pasirūpinti augintiniais ir t.t.
Informacija imta iš keleto interneto svetainių, galbūt jos ne visos veiksmingos, bet tai sužinosime tik išbandžiusios. 
Manau, tikrai rasime sau kažką naudingo ir džiaugsimės sutaupytu lituku :)
Taip pat būtu džiugu, jei pasisakytumėt, kas iš šio sarašo tiko, kas neveiksminga, o gal žinote dar kelis nuostabius panaudojimo būdus?
Taigi, pristatau: SODA, ACTAS, CITRINŲ RŪGŠTIS ir dar kelios "pagalbininkės":
Higiena:
·         Dantys bus balti, dantenos sveikos. Košelė iš sodos ir 3% vandenilio peroksido yra puiki alternatyva befluorei dantų pastai.
·         Blogam burnos kvapui panaikinti tinka tirpalas iš šaukštelio sodos ir stiklinės šilto vandens. Tirpalu reikia skalauti ir gargaliuoti burną.
·         Veido ir kūno šveitiklis. Košelė iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens. Sukamaisiais judesiais švelniai ištrinkite veido ir kūno odą, tada švariai nuplaukite šiltu vandeniu.
·         Vietoj cheminių dezodorantų. įtrinkite drėgnas pažastis soda ir leiskite nudžiūti. Nebus jokio prakaito kvapo ir jokios žalos sveikatai.
·         Vabzdžiams įgėlus į odą, niežtinčią vietą patrinkite vandens ir sodos košele – iš karto liausis skaudėti.
·         Maudydamiesi į vonią įpilkite pusę stiklinės sodos: ji neutralizuos rūgštis, nuo odos pašalins riebalus ir prakaitą, oda bus labai švari. Taip pat soda praustis galima ir duše, užbarsčius jos ant plaušinės kartu su dušo želė.
·         Suminkština pėdų ir kulnų odą. Sodos vonelės pėdoms (3 šaukštai sodos vonelėje šilto vandens)
·         Grįžę iš sporto klubo įpilkite šiek tiek sodos į prakaituotus sportbačius. Kai vėl ateis metas eiti sportuoti – išpilkite ją lauk, o sportbačiai gaiviai kvepės.
·         Pabarstykite valgomosios sodos į panaudotas kūdikio sauskelnes. Taip apsisaugosite nuo nemalonių kvapų, galinčių pasklisti po namus.
·         Patobulinkite savo šampūną žiupsniu valgomosios sodos. Išplautus plaukus bus lengviau sušukuoti, sugrįš žvilgesys.
·         Atpalaiduojanti vonia: į karštą vonią įpilkite 0,5 stiklinės sodos. Jūsų oda bus gaivi ir lygi kaip kūdikio.
·         Išvalykite šukas ir šepečius: kad nuo šukų ir šepečių pašalintumėte susikaupusius riebalus bei plaukų fiksavimo priemonių likučius, pamirkykite juos dubenėlyje su vandeniu, prieš tai įbėrusios šaukštelį sodos. Nuskalaukite ir leiskite išdžiūti.
·         Plaukų priežiūra: kad jūsų plaukai būtų gražūs, labiau blizgėtų ir būtų lengviau suvaldomi, į delną įberkite šaukštelį sodos ir sumaišiusios su jūsų šampūnu, kaip įprasta išsitrinkite galvą. Tai pašalins dulkes ir fiksavimo priemonių likučius, tad plaukai taps pūresni.
·         Sodos aliejus voniai: 4 šaukštelius sodos sumaišykite su 200g medaus, 0,5 litro pieno, 16 šaukštelių jūros arba valgomosios druskos ir 120ml kūdikių aliejaus. Į dubenį įpilkite sodą, medų, pieną ir druską, gerai išmaišykite. Gautą masę bei aliejų įpilkite į karštą vonią. Belieka tik mėgautis.
·         Šiurkščiai odai: jei norite sušvelninti alkūnių ar kelių odą, įtrinkite ją iš sodos ir vandens pagaminta pasta. Nuskalaukite šiltu vandeniu.
·         Nagų priežiūra: tam, kad nagų odelės būtų minkštos, o nagai - švelnesni, ant nagų šveitimui skirto šepetėlio užberkite sodą ir švelniai juo patrinkite nagus.
·         Sausas šampūnas: vėluojate ir neturite laiko išsitrinkti galvos? Sumaišykite 1 dalį valgomosios sodos, 1 dalį kūdikių talko ir 3 lašelius eterinio aliejaus. Mišinį užberkite ant plaukų šaknų (įskaitant kirpčiukus) ir gerai iššukuokite. Šis „sausas šampūnas" puikiai sugeria riebalus ir atgaivina plaukus.

Namų ruošos darbai:
·         Visiems paviršiams (voniai, kriauklėms, plytelėms, metaliniams maišytuvams, veidrodžiams, stiklams) idealus valiklis – tiesiog soda. Ištrintas vietas nuplaukite vandeniu ir sausai nušluostykite. Veidrodžius ir stiklus plaukite sodos tirpalu, kad nesusibraižytų paviršiai.
·         Soda puikiai tirpdo riebalus ir degėsius. Jei puodas ar keptuvė prisvilo, pamirkykite juos stipriame sodos tirpale.
·         Į prisvilusį puodą priberkite gausiai sodos, įpilkite šiek tiek vandens ir pakaitinkite. Visi degėsiai užputos ir lengvai nusiplaus.
·         Kepimo soda ant drėgnos kempinėlės švariai išvalysite mikrobangų krosnelę – joje neliks chemikalų kvapo. Taip pat išvalysite ir orkaitę: ištrynę orkaitės vidų sodos košele, palikite ją per naktį. Ryte lengvai nusiplaus visi nešvarumai.
·         Lengvai išvalykite mikrobangę krosnelę: įdėkite į ją indą su acto ir vandens mišiniu, įjunkite virimo režimu.Garai atpalaiduos visus prilipusius nešvarumus nuo sienelių, jums beliks tik švariai iššluostyti sausa šluoste.
·         Košelė iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens tinka sidabro gaminiams atnaujinti, nušveisti.
·         Sidabrinius dirbinius atnaujinti galima su šaukštu druskos, šaukštu sodos, puodeliu šilto vandens ir dešimtimi centimetrų aliuminio popieriaus (folijos). Ištirpdykite druską ir sodą vandenyje ir įmerkite sidabrinius dirbinius kartu su folija. Viską palikite bent valandai. Po to viską perskalaukite ir iššluostykite.
·         Soda atšviežinsite pjaustymo lenteles, panaikinsite jose įsigėrusius kvapus. Taip pat pabarstykite sodos šiukšlių kibiro dugne – apsidrausite nuo blogo kvapo.
·         Pjaustymo lentelę dezinfekuokite ją įtrindami citrina. Palikite išdžiūti. Tai ne tik išdezinfekuos pjaustymo lenteles, bet ir panaikins maisto dėmes.
·         Kad šaldytuve nesimaišytų blogi kvapai, įdėkite į jį atidengtą indelį su soda. „Išsikvėpusią“ sodą po kurio laiko galėsite išpilti tiesiai į kanalizacijos vamzdį (virtuvės kriauklę ar klozetą) – panaikinsite visus blogus nuotekų kvapus.
·         Į šaldytuvą, kad jame nebūtų pašalinių kvapų, galima įdėti rūtų šakelę arba įpilti į indelį kavos, nuluptą bulvę.
·         Kepimo soda yra nekenksminga priemonė vaisiams ir daržovėms nuplauti. Berkite sodos ant drėgnos kempinėlės, nušveiskite ir perplaukite. Arba pamirkykite vaisius, uogas, daržoves šiltame sodos tirpale ir perplaukite vandeniu.
·         Dūmų prisigėrusiame kambaryje kvapus pašalins pastatytas nedidelis dubenėlis su actu.
·         Jei rūkote, sodos paberkite į pelenines – gerokai sumažins dūmų kvapo stiprumą.
·         Soda valykite kilimus, minkštus baldus, automobilių salonus. Pabarstę palikite pusdieniui ar kuo ilgiau, po to išsiurbkite. Tai išeis į naudą ir dulkių siurbliui.
·         Plastikinius indelius išvalysite taip pat citrinos sultimis. Įspauskite jų į indelį, įberkite truputį kepimo sodos. Ištrinkite dėmes ir išskalaukite. Jeigu dėmės įsisenėjusios – palaikykite indelį su mišiniu per naktį.
·         Blogą kvapą ir vabzdžius aplink šiukšlių dėžę naikina natūralūs citronelos ar arbatmedžio ekstraktai. Patepkite šiukšliadėžės dangtį šiais aliejais ir musės dings kartu su blogu kvapu.
·         Paprastas ūkinis muilas puikiai nublizgina viryklių keraminį paviršių (pabaigoje būtina nusausinti su sausu skudurėliu ar popieriumi).
·         Bet kokias kalkių nuosėdas, net ir kelių dešimtmečių senumo, lengvai nuvalys actas. Apipilkite kalkėtą vietą (čiaupą, dušo galvutę, kriauklę) ir palikite pusvalandžiui. Po to nuskalaukite šiltu vandeniu.
·         Lygiomis dalimis sumaišykite druską ir actą – pašalinsite kavos ar arbatos dėmes nuo puodelių.
·         Pridegusi orkaitė vėl bus švari, jeigu nešvarų paviršių padengsite pusės centimetro storio sodos sluoksniu, apšlakstysite sodą vandeniu ir paliksite porai valandų. Tada vėl sudrėkinkite sodą ir vėl palikite orkaitę kuriam laikui. Galiausiai viską išvalykite paprastu drėgnu skuduru.
·         Jeigu norite išvalyti dėmes nuo stalviršių ar palangių, išspauskite ant dėmės citrinų sulčių ir palikite porai minučių (tik ne per ilgai). Tada patrinkite dėmę su kepimo soda ir dėmė akimirksniu išnyks.
·         Arbatinukai, skalbyklės, kavos aparatai atnaujinami ir išvalomi su citrinos rūgštimi arba actu: pvz., virdulyje virti actą su vandeniu, po to išpilti atšokusias kalkių nuosėdas, perplauti.
·         Jei pelėsis pažeidė kitą namų vietą, galite jį panaikinti grynu neskiestu actu arba citrinų sultimis – užpilkite ant pelėsio, palaukite 1 valandą ir nuvalykite šlapiu skudurėliu.
·         Langus gerai valo vandens ir acto arba vandens ir sodos tirpalai. Abu veiksmingi, tik sodos variantas dar ir neskleidžia aštraus kvapo.
·         Grindims ir plytelių sienoms valyti nepakeičiama jūsų sode auganti levanda (pora šakelių levandų pamerkite šiltame vandenyje). Levanda dezinfekuoja vandenį ir skleidžia malonų kvapą. Jeigu neturite levandos, naudokite citrinos rūgštį.
·         Dėmę ant vonios krašto panaikins citrina.
·         Voniai šveisti tinka tokia pasta: pusantro puodelio vandens sumaišoma su ketvirtadaliu puodelio miltų ir tiek pat sodos, du šaukštai acto.
·         Išvirus porą šakelių rozmarino trijuose litruose vandens, gautas skystis bus sveikiausia ir ekologiškiausia valymo priemonė. Su juo plaukite grindis, plyteles, langus, veidrodžius, vonią ir tualetą. Rozmarinas dezinfekuoja geriau nei baliklis.
·         Blogą kvapą iš nutekamųjų vamzdžių panaikina citrinos sultys su karštu vandeniu. Tiesiog supilkite mišinį į kriauklę. Populiarus gėrimas „Coca Cola“, nors ir nėra ekologiška ar aplinkai draugiška priemonė, puikiai veikia kaip „kurmis“ kanalizacijos vamzdynuose. Taip pat šis gėrimas nuvalo nenuplaunamas markerio žymes nuo bet kokio paviršiaus.
·         Soda sugeria kvapus, tad jei norite apsaugoti savo vonios kambarį nuo nemalonių kvapų, palikite ten puodelį sodos. Taip pat galima sugerti ir rūkalų kvapą.
·         Lipdukai lengvai nusiima pašildžius jį plaukų džiovintuvu. Nuo šilumos atšoka klijai.
·         Pridegė lygintuvas? Ant lyginimo lentos patieskite popieriaus lapą, patartina ne laikraštį, ir pabarstykite stambios druskos. Įkaitintu lygintuvu „palyginkite“ druską gerokai spausdami. Kitas variantas: lygintuvą reikia šiek tiek pakaitint, tada ant sudrėkinto skudurėlio paberti sodos ir trinti pridegusį lygintuvo padą. Elektrino lygintuvo dėmes taip pat nuvalo pašildytas actas su druska.
·         Kastilijos muilas - indų plovimui, kūnui, plaukams, vaikams, gyvuliams maudyti. Tinka skalbti vilnai, šilkui, švelniems audiniams. Gali būti papildytas kvapniais aliejais ar druskomis. 
·         Vandenilio peroksido 5% tirpalas - dezinfekuojamiems keramikos, akmens, plieninams paviršiams virtuvėje, vonioje ir tualete, kur organinės nuosėdos; o pelėsiams naikinti naudojamas max.10% peroksido tirpalas. Labai gražiai putoja papurškus vonioje, kur plytelių tarpuose prisiveisę visokie pelėsiukai. Naudojamas kaip balinimo priemonė skalbime, naikina kraujo ir kitas organines dėmes.
·         Spiritas - saugus tik tas, kurį parduoda alkoholinių gėrimų parduotuvės. Tinka stiklui, keramikai, blizgiems paviršiams virtuvėje ir vonioje, lipnioms dėmėms valyti. Degtinė irgi tinka. Kad namiškiai nesugalvotų išgerti, geriau spiritą ar degtinę laikyti buitinėms reikmėms skirtame butelyje, pažymėjus C2H5OH
·         Graikinių riešutų aliejus - perpus su vandeniu suplaktame mišinyje pamerkta ir pilnai išgręžta šluostė tinka lakuotiems mediniams baldams valyti.
·         Patiems galima pasigaminti universalią, aplinkai draugišką valymo priemonę, kurios savikaina bus ne daugiau kaip litas. Ingredientai: trys šaukštai sodos, penki šaukštai bet kokio skaidraus acto, stiklinė vandens ir keli šaukštai skysto muilo (jis gaminamas ūkiško muilo gabalėlį užpylus verdančiu vandeniu). Į kokį nors plastikinį purkštuvą (pvz., nuo seno langų valiklio) suberkite sodą ir actą, leiskite nuslūgti cheminės reakcijos putoms. Po penkių minučių supilkite vandenį ir skystą muilą. Jeigu norite, kad jūsų valoma erdvė dar ir kvepėtų, įspauskite į valiklį truputį citrinos sulčių.
·         kriauklių ir vonios kanalizacijos vamzdžių nesklis blogas kvapas, jei į angas įpilsite sodos, po to acto, leisite gerai išputoti ir po to nupilsite karštu vandeniu.
·         Norėdami išvalyti plytelių tarpus, nenaudokite baliklių. Geriau užpilkite acto, leiskite įsigerti ir po to nušveiskite dantų šepetėliu.
·         Klozetas bus švarus, blizgės ir gaiviai kvepės, jei kruopščiai apliesite jo kraštus actu ir paliksite nakčiai. Ryte tik perbrauksite šepečiu ir nuliesite vandeniu.
·         Apkalkėjusias dušo sieneles nušveisite taip: gerai sudrėkinkite actu, leiskite pastovėti, tada šveitimo kempinėle su soda gerai nušveiskite, perplaukite kokiu pigiu šampūnu ir nuliekite vandeniu. Sausai nušluostykite ir sienelės bus vėl skaidrios.
·         Su actu lengviau nuimsite prilipusią kramtomąją gumą nuo baldų apmušalų ar kilimų.
·         Baldų apmušalų spalvos pagyvės ir dings įsigėrę kvapai, jeigu juos kartkartėmis apipurkšite acto ir vandens skiediniu.
·         Norėdami panaikinti į kilimus ar baldų apmušalus įsigėrusį nemalonų prakaito, gyvūnų, tabako kvapą, užberkite sodos, paskirstykite ją šepečiu. Palikite maždaug pusvalandžiui, po to išsiurbkite.
·         Stiklinius indus plaukite actu ir vandeniu, išmaišytu tokiu santykiu: ½ puodelio baltojo acto 4,5 litro vandens. Perskalaudami indus, į vandenį įpilkite šiek tiek baltojo acto– pašalinsite muilo nuosėdas ir stikliniai indai ims spindėti.
·         Nakčiai pamerkite dušo galvutę į actą. Ryte nuskalaukite karštu vandeniu, kad pašalintumėte vandens nuosėdas.
·         Įspėjimas: vienintelė išimtis yra marmuras ir kiti akmens paviršiai. Acto rūgštis gali visam laikui pažeisti jų paviršių, todėl acto jiems nenaudokite.
·         Nukabinus paveikslą pasimatė akis badančios vinių skylės? Užtaisykite jas sodos ir dantų pastos mišiniu. Norėdami atitaikyti dažų spalvą pažaskite su maisto dažais.

Augintiniai:
·         Jei jūsų augintinis (šuo ar katė) sulijo, jei kailis skleidžia nemalonų kvapą, įtrinkite jį soda – tai visiškai nepakenks nei jūsų augintiniui, nei jums, o blogas kvapas išnyks akimirksniu.
·         Jei augintiniui niežti ausys, jas patrinkite acto ir vandens skiediniu.
·         Katės nepakenčia acto kvapo.Norėdami apsaugoti baldus nuo draskymo, apipurkškite juos actu.
·         Jeigu lauke yra vieta, kur nenorite,kad katės gulėtų, padėkite ten kempinėlę, sumirkytą acte. Taip pat apipurkškite vietas, kur jos mėgsta žymėtis teritoriją.
·         Šuns kailis neturės specifinio kvapo, jei ištrinsite jį praskiestu actu.
·         Neturite laiko išmaudyti šunį? Pabarstykite jo kailį valgomaja soda, paskirstykite ją šepetėliu, o po to iššukuokite ir nelamonus kvapas dings.
·         Kačių tualeto dėžės kvapą taip pat galima pašalinti actu. Išvalę dėžę, išskalaukite ją ir įpilkite šiek tiek acto (apytikriai 1 cm). Palikite dvidešimčiai minučių, pateliūskuokite actą, po to išskalaukite šaltu vandeniu bei išdžiovinkite dėžę.

Lauke:
·         Išsiruošę iškylauti, visada pasiimkite sodos. Tai ir indų ploviklis, ir puodų šveitiklis, rankų ploviklis, dezodorantas, dantų pasta, ugnies gesintuvas ir t. t.
·         Jei ant mašinos yra senas lipdukas, apipurkškite jį actu, kad gerai sudrėktų. Po kelių valandų lipdukas lengvai nusiims. (Gali prireikti keletą kartų apipurkšti).
·         Kad žiemą automobilio langai neužšaltų, nušluostykite juos trijų dalių acto ir vienos daliues vandens mišiniu.
·         Jei trinkelių tarpuose auga žolės, apipilkite jas actu.
·         Skintos gėlės ilgiau nenuvys, jei į vazą įpilsite porą šaukštelių acto ir šaukštelį cukraus.
·         Ypač gerai soda nuvalo chromuotas interjero detales. Tai reikėtų atsiminti valant automobilį, jei norite aplinkinius stebinti saulėje švytinčiais chromuotais papuošimais.
·         Reguliarus metalinių detalių valymas su sodos tirpalu padės apsisaugoti nuo rūdžių.
·         Soda automobilyje bus efektyvesnis gaiviklis nei parduotuvėje pirkta prikvėpinta kartoninė eglutė. Pripilkite jos į peleninę ir važiuodami džiaukitės gaivumu.
·         Kai kuriuos augalus rekomenduojama sodinti rūgščioje žemėje. Tačiau kaip sužinoti, ar žemė jūsų sode, vazonuose rūgšti? Išmaišykite ketvirtį puodelio sodos dvejuose puodeliuose vandens. Į šį tirpalą įpilkite puodelį žemės. Jei maišant mišinys putoja – jūsų dirva rūgšti.
Skalbimas/skalbyklių nukalkinimas/dėmių išėmimas:
·         užuot pirkę įvairias skalbyklių kalkių šalinimo priemones, keletą kartų per metus (tiek kartų per metus, kiek namuose gyvena žmonių) vietoj skalbimo miltelių įberkite apie 300 g citrinos rūgšties ir įjunkite tuščią skalbyklę virinimo režimu.
·         Drabužius balinkite taip: sumaišykite pusę stiklinės citrinų sulčių su 5 litrais karšto vandens. Į šį tirpalą pamerkite drabužius, palaikykite nuo valandos iki paros (priklausomai nuo drabužių nešvarumo). Išmirkytus drabužius ištraukite, visą turinį supilkite į skalbimo mašiną ir skalbkite kaip paprastai. Taip balinant – neįmanoma perbalinti. Šis būdas netinka šilkui.
·         Tušinuko arba klijų dėmes iš drabužių greitai pašalinsite įtrindami į jas dantų pastos.
·         Rašalo arba mėlynių dėmę įtrinkite pienu, leiskite išdžiūti ir išskalbkite drungnose pamuilėse.
·         Šviežias raudonojo vyno dėmes ant kilimo tučtuojau užbarstykite druska. Druska sugers dažančiąsias daleles ir vėliau be problemų kilimą išsiurbsite.
·         Šviežias kavos dėmes lengvai išskalbsite sūriame vandenyje.
·         Vašką iš drabužių išvalysite ant vaško uždėję popierių (pvz., popierinį rankšluostį) ir su karštu lygintuvu palyginę.
·         Keliais šaukštais druskos galite sėkmingai pakeisti skalbinių minkštiklį: sūriame vandenyje išskalautų skalbinių spalvos atgis, jie bus minkšti ir purūs.
·         Išskalbtus dažančius skalbinius perskalaukite acto tirpalu (kad vanduo būtų vos rūgštus). Daugiau skalbiniai nedažys.
·         Actas „atkrapštys“ bet kokius taukus, tai ypač gera priemonė plytelėms valyti.
·         Rūdžių dėmes galima įveikti glicerino, kreidos miltelių ir vandens košele. Arba sudrėkinti svogūnų sultimis ir palaikyti kelias valandas. Paskui išskalbti.
·         Pelėsių dėmes iš visų audinių galima išvalyti terpentinu ir 5% amoniako tirpalu. Dėmėtą vietą patrinkite, paskui plaukite muiluotu vandeniu ir išskalaukite.
·         Jei esate alergiškas skalbimo milteliams, norite pataupyti arba gyventi kuo ekologiškiau, pasigaminkite naminę skalbimo priemonę. Jums reikės:
1.Ūkiško muilo gabalėlio (natūralaus, be jokių priedų)
2.Pusės puodelio borakso miltelių 
3.Puodelio skalbiamosios sodos (kalcinuotos)
4.Mėgstamo kvapo eterinio aliejaus (nebūtina)
                      Gaminame taip: sutarkuojame muilą, suberiame į drožles boraksą bei sodą, įlašiname      eterinio aliejaus. Viską supilame į mikserį ir gerai sumalame, kad gautųsi milteliai. Miltelius laikome sandariame inde. Vienam skalbyklės ciklui pakanka 2 arbatinių šaukštelių miltelių. Puikiai išskalbia netgi kraujo dėmes. Kalcinuota soda tirpdo riebalus, šalina dėmės, boraksas naikina kvapus ir minkština vandenį bei sustiprina muilo poveikį. Boraksas yra natūralus baktericidas - jūsų skalbyklėje neatsiras nemalonių kvapų. Maža to- boraksas minkština  vandenį, tad jums nebereikės jokių chemikalų nukalkinimui. Taupu, praktiška, natūralu ir ekologiška.
·         Jei vaikui atsitiko naktį ‘’nelaimė’’, dėmę plaukite acto ir vandens skiediniu. Tada pabarstykite kepimo soda. Kai išdžius, susiurbkite sodos likučius siurbliu.
·         Jei ant rūbų yra dėmė nuo dezodoranto, prieš skalbiant apipurkškite ją actu. Tai padėsa sugrąžinti spalvą. Tas pats tinka garstyčių bei pomidorų padažo dėmėms.
·         Jei įpilsite puodelį acto į skalbyklės skalavimo skyrelį, skalbinių spalvos paryškės, skalbiniai bus švaresni. Acto rūgštis nepažeis audinio, tačiau ištirpins muilo likučius. Taip pat actas minkština audinius, mažina elekrtinimąsi, naikina palėsius. 
·          
Maistas:
·         Virdami kiaušinius, įpilkite į vandenį šiek tiek acto. Lukštai neįtrūks, baltymas neišbėgs.
·         Jei salotos ar žalumynai apvyto, pamirkykite juos šaltame vandenyje su actu.Lapeliai atsigaus.
·         Supjaustę svogūnus, rankų kvapą panaikinsite patrynę jas actu.
·         Kai verdate kopūstines daržoves (brokolius, žiedinius kopūstus, pan.), įpilkite į vandenį šiek tiek acto. Tai pagerins daržovių skonį, sumažins dujų kaupimąsi žarnyne. Tas pats tinka ir verdant pupeles..
·         Puikiausias būdas atsikratyti įkyrių vaisinių musyčių : paimkite indą aukštesniais kraštais, įpilkite šiek tiek acto bei sutrinkite gabalėlį kokio nors vaisiaus. Tada apsukite indą maistine plėvele, pradurkite keletą skylučių. Musytės sulįs pro skylutes, bet nebegalės ištrūkti.
·         Jei jūsų namuose įsiveisė skruzdėlių ar kitų vabzdžių, juos galima išnaikinti pašlaksčius actu palanges ir įpylus jo už grindjuosčių.


Valymo pavyzdžiai:
Vonios ir unitazo valymas: 
Lengvai sudrėkintą vonią/unitazą šveičiame pradžioje soda, naudojant šiurkščią kempinėlę arba šepetį, po to nupurškiam actu, viskas gražiai suputoja. Paliekame kelioms minutėms. Reakcijos metu susidaro natrio acetato druska, kuri gerai skaido riebalus. Vėl pašveičiame susidariusia druska. Dabar belieka tik nuskalauti vandeniu. 

Vonios ir unitazo dezinfekcija: 
Buteliuke su purkštuku sumaišome 70% spirito ir 30% vandens mišinį, įlašiname gvazdikėlių ir/arba cinamono aliejaus. Galima tiesiog į buteliuko dugną įmesti merlės ryšulėlyje suvyniotas cinamono žievelę ir kelis gvazdikėlius. Dezinfekuojamus paviršius nupurškiame paruoštu mišiniu, valome popieriniu rankšluosčiu, kurį iškart išmetame. 

Langų ir spintelių stiklų valymas: 
Buteliuke su purkštuku sumaišome lygių dalių vandens ir balto acto mišinį. Nupurškiame stiklą, valome laikraščiu iki sausumo. Neskiestu 9% actu valomi langai bus ypatingai švarūs. Be to, ant paviršiaus palikusi acto rūgštis atbaidys vabzdžius.

Virtuvės ir vonios patalpos paviršių valymas: 
Receptas laminuotiems, metalo, akmens paviršiams, keramikos ir porceliano plytelėms. Buteliuke su purkštuku sumaišome lygių dalių vandens ir spirito mišinį, arba tiesiog naudojame gryną degtinę. Nupurškiame paviršių, valome popieriniu rankšluosčiu, kempine arba medžiagine šluoste. Spiritu ir jo mišiniais venkite valyti medinius paviršius. Užsisenėjusioms dėmėms valyti naudojame gryną spiritą. 
 
Grindų plovimas:
 
1 stiklinė balto acto + 10 litrų šilto vandens. Šiuo skysčiu suvilgyta ir labai gerai išgręžta šluoste plaunamos medinės, akmeninės, keramikos plytelių grindys, linoleumas. Keli kvapniojo aliejaus lašai (žiūr. žemiau) pagerins patalpos kvapą, atbaidys vabzdžius, ilgiau veiks antibakteriškai. 

Poliruotų baldų paviršių valymas: 
Kartais pianinai arba mediniai baldai yra padengti labai blizgiu ir slidžiu poliuretanų ir poliesterinės dervos paviršiumi (lakuotas medžio paviršius neslidus). Tokių paviršių valymui aliejai jokiais būdais netinka. Indelyje sumaišome 1 valg. Š. balto acto ir 1/2 stilinės vandens. Labai minkštą medvilninį skudurėlį (tinka trikotažas - sena balta "maikė" nukirpus visas siules, siuvinėjimus, apsiuvimus ar paveiksliukus - jie braižys paviršių)  suvilgome paruoštame skystyje, labai gerai išgręžiame, įvyniojame į sausą rankšluostį ir vėl išgręžiame. Šiuo vos drėgnu skudurėliu valome blizgų paviršių (mane išmokino  pianino derintojas).
 
Vilnos / šilko skalbimas: 
Kol kas tik suradau, bet nesu išbandžiusi šio recepto skalbimui. Vilna yra rūgštus audiniys, kuris genda nuo šarminių ploviklių. Bet kokia skalbimo priemonė vilnai neturi viršyti pH 8. Šilkas irgi genda nuo šarminių muilų, kvepalų, dezodorantų ir neaugalinės kilmės kūno kremų. Šiuos audinius skalbiame kūno temperatūros ar šaltesniame vandenyje. Sumaišome kastilijos muilą ir šiek tiek  lanolino, galima pridėti rozmarino nuoviro ar eukalipto aliejaus lašelį; vaisių kvapai vilnai netinka, nes vilioja kandis. Šį mišinį ištirpiname vandenyje. Geriau pradėti skalbti nedidelėje muilo koncentracijoje, o jei drabužis labai išsipurvinęs, daugiau muilo įtrinti tik į dėmių vietas. Mirkymas, gręžimas ir maigymas - viskas gadina vilną bei šilką, geriausia skalbti rankomis, kiekvieną dalyką atsikrai. Daug kartų drabužį nardiname ir po to iškeliame iš vandens. Išvarvėdamas vanduo trauks nešvarumus. Skalaujame tokiu pat būdu, vėsiame vandenyje. Negręžiame, tik išskleidžiame drabužį ant tinkelio virš vonios ir paliekame vandeniui nuvarvėti 30 min. ar ilgiau. Dar šiek tiek drėgną drabužį džiauname ant "petukų" pakabos arba suteikus rūbui norimą formą padedame horizontaliai ant džiovinimo rėmelio.

Informacijos šaltiniai:


p.s.
Labai dziaugiuosi, kad atradau siuos-alternatyvius, valymo budus.
1. Kalkes ant "boxo" anksciau tekdavo sveisti valandomis, nes joks isreklamuotas naujas "bang" ju neisgrauzdavo. Dabar uztenka visa duso kabina istepti actu ir palikti minimum 30min. Paskui viska praplauti soda ir pigiu sampunu (kaip ir parasyta)- kalkiu kaip nebuta vos po 10min valymo!
2. Prikepusius riebalus tikrai labai sauniai panaikina amoniakas- uzpilti jo ant pridegusios vietos, siek tiek palaukti ir nuvalyti. Taip atsikraciau bjauriu demiu nuo kelionines virykles, kurios "demeles" buvo kokiu 5m. senumo...
3. Soda isplauti plaukus tikrai galima, taciau nera jokio malonumo trinti "smeli" i galva :) Aisku, plaukai buna svarus, grazus, bet man sis budas nelabai patiko :)
4. Acto ir vandens misinys labai puikiai iveikia ir statybines dulkes, ir grindis isplauna, ir langus/veidrodzius isvalo(tik patartina po langu/veidrodziu plovimo juos nusausinti popieriniu ranksluosciu ar laikrasciu)
5. Saldytuvo blogas kvapas tikrai dingsta i ji idejus indeli su soda.
6. Vaiko "nelaime" tikrai labai gerai iveikia acto/vandens skiedinys ir uzpilta-nusiurbta soda. Soda sutraukia visa dregme ir sudziuva (pasidaro kieta) ;)
7. Vakare pamerkus duso ar virtuves maisytuvo (taip, jie buna nuimami :) ) galvute i acta, ryte dziaugsites svaria ir "atsikimsusia" galvute :)
8. Ukinis muilas man keramikines plyteles pavirsiau nepadare grazesnes, nes ji pasidenge matine-balta plevele. Teko viska perplauti muilo riesutais :)
9. Vaisius ir darzoves visada palaikome vandenyje su soda.
10. Kudikiu sauskelnes tikrai neskleidzia blogo kvapo i ju maisa ipylus sodos ;)



You Might Also Like

18 komentarai (-ų)

  1. Aciu uz labai issamu ir naudinga straipsni!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už puikius patarimus. Bet dabar galvoju ar su sodos tirpalu nesugadinsiu savo indukcinės kaitlentės, ar nesusibraižys paviršius :) Bet kitus prietaisus, tai būtinai išbandysiu su šiomis natūraliomis priemonėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mūsų naujoje skalbyklėje yra toks stalčiukas, kur galima pilti skystą ūkinį muilą, kad prieš skalbimą ten gerai pradaužytų ir pamirkytų, bet su jūsų patarimais tikrai geriau pavyks!:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O plytelės svetainei plytelės svetainei jei yra skirtos ar gali būti valomos šiomis priemonėmis?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano nuomone tai svarbiau yra ne tie visi plovikliai ir chemijos, bet irankiai su kuriais dirbi, sluostes. pvz mes labai bijodavom langu plovimo, valymo, negaledavom pakesti sito darbo. Pirkdavom ivairius langu ploviklius, chemijas, kurios neva nepalieka druziu, bet jos vis tiek likdavo ir siutindavo. Veliau supratom, kad realiai ne chemija svarbi, bet gera sluoste, kuri sugeria vandeni
    ir visas tas chemijas. Pamoka ismokta, siulau ir jums pasinaudoti ja, valikliai<priemones/suolstes :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Manau, kad labai pravers Jūsų patarimas su actu, kad žiemą langai neužšaltu. Manau, kad tikrai išbandysiu, nes nekenčiu to rytinio gramdimo.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dėkui, šie patarimai yra puiki alternatyva visokiems lenkiškiems cilit bang ir pan, kurie man suėdė kilimą ir paliko žymę ant rūbų.. Reikės išmėginti, daugelio nebuvau girdėjusi

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man ko gero sunkiausia namuose būna su veidrodžių bei vonios valymu. Ten kur susidaro kalkės - man peilis. Perku brangiausias, atrodo, geriausias prekes, bet jos nepadeda nuo visiško nuvalymo, nors ir šveičiu išsijuosusi. Ačiū už straipsnį. Išbandysiu ką nors, pažiūrėsime, ar veiksminga.

    AtsakytiPanaikinti
  9. O aš visada maniau, kad spiritiniai valikliai nėra geras sumanymas...

    AtsakytiPanaikinti
  10. visur ieskojau kazko panasaus apie langu valymo priemones . aciu !

    AtsakytiPanaikinti
  11. Puikus sidabro įrankių valymo būdas, išbandytas ne kartą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai geri ir naudingi patarimai. Kaip tik reikia sidabrinius papuošalus nusivalyti. Visai paprasta, pigu ir lengva :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. O kokiomis priemonėmis geriausiais išvalomi minkšti baldai? Niekur nerandu informacijos. O visi tie cheminiai valikliai kurie yra parduotuvėse netinka.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Geri, naudingi patarimai. O kaitlentės gali irgi būti valomos su vandens ir spirito mišiniu? Baisu nesugadinti paviršiaus. Dabar namie turiu langų valiklį spirito pagrindu, tai jis puikiai valo.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Geri, naudingi patarimai. O kaitlentės gali irgi būti valomos su vandens ir spirito mišiniu? Baisu nesugadinti paviršiaus. Dabar namie turiu langų valiklį spirito pagrindu, tai jis puikiai valo.

    AtsakytiPanaikinti
  16. man tai naminės priemonės neveikia... va pas mane yra atrastas vienas valiklis indukcinei kaitlentei, tikrai daro savo darbą, nereikia ilgai brūžinti..

    AtsakytiPanaikinti
  17. Informatyvu, ačiū už informaciją. O taip pat, kad namuose puikiai kvepėtų rekomenduočiau naudoti kokybiškus namų kvapus

    AtsakytiPanaikinti