Eteriniai aliejai ir nėštumas

Paskutiniu metu pradėjau domėtis naturalia kosmetikos gamyba ir labai sudomino vienas "Kvapų namų" parašytas sakinys: "Svarbu...

Paskutiniu metu pradėjau domėtis naturalia kosmetikos gamyba ir labai sudomino vienas "Kvapų namų" parašytas sakinys: "Svarbu prisiminti, kad dauguma eterinių aliejų netinka vartoti nėščiosioms ir matinančioms krūtimi moterims".
Pradėjus ieškoti noformacijos radau labai įdomu str. (tindirindi.lt), kurį noriu pakopijuoti, nes informacija- tikrai naudinga!


Nėštumas ir aromaterapija
Bet kuri iš mūsų, pilvelyje nešiojanti ar dar tik žadanti ten įkurdinti savo brangenybę,  apsidraudžiančiai greičiausiai pasakytų: nėštumo metu mėgautis aromaterapija (kvepiančiomis žvakėmis, smilkalais, kvapų puokštėmis, aromatinėmis lempomis bei  ypač įvairiais  eteriniais aliejais) reiktų arba labai labai atsargiai ir tik pasitarus su medikais bei aromaterapeutais, arba dėl šventos ramybės nederėtų prie jos priemonių liestis iš viso – jeigu vieni aliejukai ir gali sukelti tik alergiją, tai kitų poveikis gali būti nesuderinamas su nėštumu.
O kaip yra iš tiesų?  Gal yra ir tokių aliejukų, kurie nekenkia, kuriuos naudoti ne tik galima, bet ir būtų naudinga bei reiktų?  Gal aliejukai gali palengvinti nėštumą arba jo metu atsiradusius negalavimus? Nes juk dar tik prieš mėnesį kitą mėgavomės į vonią įsilašinusios keletą aromatinių lašelių, per masažą jie irgi pamalonindavo, jais apšlakstydavome kompresus.

Medikai be vieningos nuomonės 
Medikai, nors ir įspėja apie galimą aliejų neprognozuojamą poveikį  prie neįprastų  sąlygų prisitaikančiam bei dėl nėštumo savotišką stresą patiriančiam organizmui, vieningos neigiamos nuomonės dėl augalinių ir eterinių aliejų naudojimo besilaukiant  neturi. Vieni sako, kad  pasisaugoti derėtų bent jau iki trečiojo ar ketvirtojo nėštumo mėnesio, antri – kad per visą nėštumą. Tuo tarpu treti teigia, kad saikingai naudojant bet kokius aliejus sau nepakenksime, o ketvirti teigiamai vertina gydomąjį aromaterapijos poveikį nešiojant kūdikėlį ir siūlo pasitelkti aliejukus į pagalbą net gimdykloje. Tačiau beveik visi sutinka, kad laukiantis naudojant juos reikia ypač atidžiai stebėti, kaip į tai reaguoja organizmas – jeigu eterinio aliejaus kvapas moteriai nepatinka, jo ir nereikia naudoti.
Kilus bet kokioms abejonėms, žinoma, geriausia pasikonsultuoti  su specialistu.


Medikų ir aromaterapijos šalininkų patarimai ir įspėjimai
Aromatinių aliejų dozę reikia sumažinti dvigubai, naudoti tik stipriai atskiestus - sumaišytus su baziniu aliejumi. Taip pat derėtų ir sutrumpinti mėgavimosi aromaterapija laiką arba pailginti tarpus tarp procedūrų. Prieš kiekvieną masažą, kurio metu bus naudojami eteriniai aliejai, gerai būtų palįsti po vėsiu dušu arba pavilgais atgaivinti odą.
Taip pat nepatariama kvėpintis ar naudoti dezodorantus, kurie gali “užblokuoti” aliejukų poveikį. Nėščiosioms siūloma apsieiti be mineralinių aliejukų, nes jie ant odos palieka savotišką plėvelę, kuri “užklijuoja” poras ir neleidžia prasiskverbti eteriniams aliejams. 
Nerekomenduojama prieš procedūras ir valgyti, nes organizmui vienu metu tektų dvigubas krūvis – maisto virškinimas ir malonus atsipalaidavimas.
Nepatariama maudytis itin karštoje vonioje,  jei į ją įlašinta eterinių aliejų – tada aliejukas greitai įsiskverbia į odą. Tačiau iš viso nesimaudyti vonioje nesiūloma (aišku, jeigu gydytojai nenurodo kitaip) – vonia atpalaiduoja, naikina nuovargį, tačiau joje negalima gulinėti ilgiau kaip 10-15 minučių. Nėščiai moteriai geriausia šiltai vėsi vonia.
Masažas su eteriniais aliejais nepatartinas iš karto po vonios.
Negalima tą pačią dieną naudojant eterinius aliejus mėgautis masažu, maudytis aromatinėje vonioje arba  duše ar darytis gaivinančius odą pavilgus, kompresus, inhaliacijas. Naudoti juos tepalams, kremams, kojų ir rankų vonelėms. Užtektų per dieną vienos aromaterapinės procedūros.
Dar vienas pastebėjimas – nėščiosioms derėtų pirkti tik kokybiškus, žinomus ir jau bandytus aliejukus (arba aromatines  žvakes, smilkalus). Nekokybiški sintetiniai gaminiai visų pirma gali sukelti ne tik alergiją, bet ir  kitaip paveikti organizmą. Todėl aromaterapijos geriausi griebtis vis tik pasikonsultavus su nėštumą prižiūrinčiais medikais.
Jeigu dėl kažkokių priežasčių vienus ar kitus aliejus naudoti gydytojai patarė, bet  nėščia moteris jų nepriima, geriausia ir nenaudoti. Tokiais atvejais organizmas pats signalizuoja apie žalą, kurią gali padaryti kvapas.
Taip pat nereikia pamiršti, kad nusprendus pasimėgauti aliejukais, visų pirma derėtų atlikti aromatų, net ir tų, kurie iki nėštumo teikė neapsakomą malonumą, testą bei naudoti tik natūralius aliejukus. Nėštumo metu  galimi ir aromatinių potyrių, ir odos jautrumo pokyčiai net naudojant įprastus ir kokybiškus aliejus. 
 Aromaterapijos šalininkai sako, kad nėščiai moteriai naudinga tuo, kad padeda atsipalaiduoti, gelbsti nuo nėštumo negalavimų: toksikozės, pykinimo, rėmens ėdimo, vidurių kietėjimo, nemigos, kojų tinimo, irzlumo,  nuotaikų kaitos, greito įsižeidimo, apatijos, depresijos, cistito, nugaros ir pusiaujo skausmų,  hemorojaus,  venų išsiplėtimo, pilvo ir krūtinės strijų.
Aromaterapija normalizuojamas kraujo spaudimas. Nuo rytinio pykinimo gali  pagelbėti japoninės mėtos eterinis aliejus, nuo peršalimo - aromamedalionas su pušų, arbatmedžio, eukalipto aliejumi, imunitetą stiprintų citrinų arba apelsinų aliejus, o kojų patinimą sumažintų vėsios vonelės kojoms su apelsinų, citrinžolės arba citrinos aliejumi.

Nuo kada ar iš viso nepatariama?
Yra nerekomenduojamų naudoti eterinių aliejų sąrašas. 
Jame: vaistinė šventagaršvė, arnika, anyžiaus sėklos,  bazilikas, kadagys,  petražolė, rozmarinas, raudonėlis, bitkrėslė, krunė, taškuotoji mėta, žalioji rūta,  pelynas, vaistinis kietis,  beržas, kedras, vaistinis ir muskatinis alavijas, kiparisas, snaputis, isopas (vaistinė juozažolė),  mairūnas, mira (kvapieji sakai), muskato riešutas.
Pankolio ir krapų aliejai nėščiosioms irgi iš viso nerekomenduojami.
Pavyzdžiui, jazminas stimuliuoja gimdos susitraukimus ir gali sukelti priešlaikinį gimdymą, todėl per pirmą trimestrą jo naudoti nereikia.
Per visą nėštumą taip pat reikėtų vengti melisos, pipirmėtės, lauro, vakarinių tujų, kamparmedžio, gvazdikėlių, peletrūno, šaltmėtės eterinių aliejukų. 
Pirmuosius trejus mėnesius  nepatariama naudoti ramunėlių,  lavandų, rožės aliejų, o per pirmuosius 4 nėštumo mėnesius nereikėtų naudoti šių  augalų eterinių aliejų:   eukalipto, karčiojo apelsino, bergamotės, greipfruto, citrinos, laimo (limetos), mandarino, cinamono, čiobrelio,  sandalo, kardamono, pušies, kvapiųjų rožmedžių. Pačiolio reikia vengti paskutinėmis nėštumo savaitėmis.

Visa tai, kas čia parašyta, negali būti laikoma kvalifikuoto specialisto receptu. Prieš naudojantis patarimais dėl aromaterapijos nėštumo metu, būtina pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju, kuris, žinodamas konkrečios nėštukės būklę, nurodys, kaip teisingiausia pasielgti renkantis aromaterapijos procedūras. 

You Might Also Like

7 komentarai (-ų)

  1. Ekologiška kosmetika savo sudėtyje taip pat turi eterinių aliejų, todėl manau, kad ji puikiai tinka nėščiosioms moterims, kurios nori būti gražios.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai lankiau nesciuju mokyklele netgi dareme vieną užsiėmimą su eteriniais aliejais. Buvo labai įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai mėgstu eterinius aliejus ir kvapų terapijas! Kai laukiausi pirmojo vaiko labai mėgau smilkalus, tiesa per antrąjį negalėjau pakęst jokių kvapų, tad turėjau netrumpą pertrauką aromaterapijom.. O kai buvo negimdinis nėštumas ir atsirado žaizdelė, kažkaip labai lengvai ir neskausmingai pagijau aliejukais pakvėpavusi kelias dienas:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na ir žinoma svarbiausia yra, kad būtų natūralūs eteriniai aliejai. Girdėjau dirbtiniai aliejukai gali išaukti labai skausmingas alergines reakcijas :/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mane nėštumo metu erzindavo visi kvapai. Tai apie jokius eterinius aliejus ar smilkalus net pagalvoti negalėjau. O kursai nesciosioms rekomendavo aliejukus nėštumo laikotarpiu ir susilaukus kūdikio.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mane nėštumo metu erzindavo visi kvapai. Tai apie jokius eterinius aliejus ar smilkalus net pagalvoti negalėjau. O kursai nesciosioms rekomendavo aliejukus nėštumo laikotarpiu ir susilaukus kūdikio.

    AtsakytiPanaikinti
  7. O man buvo atvirkščiai, visiškai kvapai neerzino, netapau kažkokia jautria kvapams, bet tapau labai irzli ir įsitempusi... net rami muzika nepadėdavo nusiraminti hormonams :D Todėl aromaterapija namuose naudojant prietaisus iš ties padėjo. Dar tos įvairios spalvos ir skleidžiamas difuzoriaus kvapas. Visuomet kai pajausdavau įtampą įsijungdavau tą aparatą. Tikrai geras daiktas.

    AtsakytiPanaikinti