Tridienė karštinė

Ši liga man niekada net girdėta nebuvo, kol pačios su ja nesusidūrėme.  Iš pradžių pastebėjau, kad kūdikio temperatūra aukštesne, nei į...

Ši liga man niekada net girdėta nebuvo, kol pačios su ja nesusidūrėme. 
Iš pradžių pastebėjau, kad kūdikio temperatūra aukštesne, nei įprastai (paprastai būna 36.6-36.8, pakilusi ji buvo 37.2-37.4) Kadangi kūdikiui ši temperatūra net temperatūra nevadinama, pradėjau įdėmiau ją stebėti. Pirmą diena buvo 37.2, antrosios dienos rytą 37.4, o po kelių valandų temperatūra šoktelėjo iki 38. Žinoma griebiau vaiką ir nuskridau pas dirbančią daktarę.
Daktarė įdėmiai apžiūrėjo kūdikį- be temperatūros jokių kitų (snargliukų nosyje, paraudusi gerklytė) požymių nebuvo. Taigi dėl visą ko skyrė ekstra bendrą kraujo tyrima + CRB (lyg tokios raideles). Pagal gautą atsakymą daktarė nustatė, kad greičiausiai tai ir bus tridiene karštinė, kuri pasireiškia aukšta temperatūra ir berimu trečią/ketvirtą ligos dieną, ko pasekoje temperatūra nukrenta ir vaikas įgauna imunitetą visam gyvenimui.
Mūsų aukščiausiai pakilusi temperatūra buvo 39.4-žinoma, ėjome iš proto, tačiau į priimamąji vežti nesirįžom, dėl tuo metu siaučiančio roto viruso. Žinoma, labai stebėjome kūdikį- mūsų vaikas, esant tokiai temperatūrai, jautėsi visai neblogai, tik buvo šiek tiek irzlesnis, tačiau, jei būtume matę, kad vaikas suglebęs ir mieguistas- iš karto būtume vežę pas daktarus nieko nelaukę.
Taigi po tokios baisios nakties, ryte atsibudome su normalia temperatūra ir, kaip minėjo daktarė, smulkiu išbėrimu ant kūnelio.
Mes gydėmes paracetamolio žvakutėmis (bet neviršinom lapelyje nurodytu rekomendacijų) ir šalto kompreso merlytėmis ant kaktytės. Iš pradžių mažoji nusitraukinėdavo merlę, bet pajutusi, kad su ja daug geriau jaučiasi- ramiai gulėdavo ją užsimetusi :)
Taip pat pridėsiu medicininį šios ligos aprašymą:

Karštligė (tridienė karštinė)
 Tridienė karštinė – tai viena iš mažiau žinomų vaikų ligų, sukeliančių bėrimą.  Apie 90 proc. naujagimių kraujyje yra iš mamos gautų antikūnų, saugančių nuo tridienės karštligės sukeliančių virusų, todėl kūdikiai yra jai atsparūs. Vėliau šis imunitetas pradeda nykti. Vyresnių vaikų organizme taip pat susidaro specifiniai antikūnai, todėl tridiene karštine serga tik 6 mėnesių – 4 metų vaikai (kai jau išnykęs iš mamos gautas imutitetas ir dar nesusiformavęs atsparumas).
Kaip užsikrečiama tridiene karštine?
Ligą sukelia šeštojo (galbūt ir septintojo) tipo žmogaus herpes virusai, plintantys oro-lašeliniu (kai maži skysčio lašeliai patenka į aplinką žmogui čiaudint, kosint, kalbant, juokiantis) ir fekaliniu (nenusiplovus rankų pasinaudojus tualetu) būdais. Manoma, kad šiais virusais užkrėsti kitus vaikai gali tik tol, kol karščiuoja. Virusai plinta itin greit, ir iki 4 metų amžiaus beveik visi vaikai jau yra kontaktavę su jais. Daliai iš jų susiformuoja atsparumas virusams, kitiems (maždaug 12-30 proc. mažylių) pasireiškia ligos simptomai. Ligos inkubacinis laikotarpis (laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo)  yra 10-15 dienų.
Simptomai
Būdingiausias tridienės karštinės simptomas – trumpiau nei savaitę (dažnai maždaug 3 dienas) trunkantis karščiavimas, pasireiškiantis kartu su viršutinių kvėpavimo takų infekcija (nežymia sloga, kosuliu). Dažnai temperatūra pakyla iki daugiau nei 39,5° C. Mažylis gali būti irzlus, nervingas, prarasti apetitą,  nežymiai padidėja jo kaklo, pakaušio, už ausies esantys limfmazgiai. Vėliau staiga nukrenta temperatūra ir tuo pat metu atsiranda rausvas, neniežtintis liemens ar viso kūno bėrimas. Vaikas pasijunta žymiai geriau. Palietus išbertas vietas, jos pabala, po kiek laiko vėl paraudonuoja. Atskiros rausvos dėmės gali atrodyti kaip apsuptos šviesesne „aureole“.

10-15 proc. vaikų greit pakylanti temperatūra sukelia karštligės priepuolius, pasireiškiančius sąmonės praradimu, 2-3 min trunkančiais rankų, kojų ar veido traukuliais, nevalingu šlapinimusi, tuštinimusi priepuolio metu.
Kaip tridienę karštinę atskirti nuo kitų vaikų ligų?
Svarbu atskirti tridienę karštinę nuo kitų ligų, ypač tymų:
  • Tymai prasideda į peršalimą panašiais simptomais, o tridienei karštligei jie būdingi ne visuomet, o jei ir yra, tai nežymūs. Sergant tridiene karštine, pirmiausia pakyla temperatūra;
  • Jei vaikas serga tymais, atsiradus bėrimui temperatūra vėl pakyla, o jei tridiene karštine – nukrenta.
  • Sergant tymais, pirmiausia beria veidą,  o jei mažylis užsikrėtė tridiene karštine, jam beria kūną, veidas išberiamas retai.
Kaip diagnozuojama tridienė karštinė?
Šios ligos eiga tipiška, gydytojas nesunkiai ją diagnozuoja žinodamas simptomus. Specialūs laboratoriniai tyrimai, kuriais galima nustatyti ligos sukėlėją, yra brangūs, o liga nėra sunki, todėl jie neatliekami.
Gydymas
Paprastai gydytojai gydymo neskiria (nebent karščiavimo sumažinimui). Antibiotikai gydymui nevartojami, nes liga yra virusinės, o ne bakterinės kilmės. Karščiuojantį vaiką galite vėsinti naudodami drėgną rankšluostį ar kempinę. Nenaudokite ledo, šalto vandens vonių, netrinkite vaiko alkoholiu. Karščiavimą mažina acetaminofenai ir ibuprofenai. Nepatariama vaikui duoti aspirino, nes aspirino vartojimas sergant virusinėmis ligomis yra susijęs su Reyes sindromu, kuris gali sukelti kepenų nepakankamumą ir mirtį.

Duokite vaikui gerti vandens, sultinio, negazuotų gėrimų. Taip išvengsite dehidratacijos.
Atsparumas
Persirgus tridiene karštine, susidaro imunitetas visam gyvenimui. Skiepų nuo šios ligos nėra.
 

You Might Also Like

0 komentarai (-ų)